KADİR GECESİ
KADİR GECESİ VAAZI
Ne büyük bir nimet. Yeni bir kadir gecesine daha kavuştuk. Ne büyük bir lütuf. Yaratanımız bize bir fırsat daha verdi. Ne büyük bir rahmet. Rahmetin tecellisi olan Cebrail (a.s.)'ın Rabbimizin inayetiyle dünya semasına indiği bir geceyle buluştuk. Ne büyük bir mağfiret. Affa uğrayabileceğimiz bir gece daha bizlere nasip oldu. Bizlere nimetlerini bahşeden, sayısız lütuflarla bize rahmet eden, bağışlanmamız için bizlere fırsatlar yaratan ve bizleri mübarek bir güne kavuşturan Halik-i Zü'l-Celal Allah-u Teala (c.c.)'na sonsuz kez şükrediyoruz.
Bu gece, ihya edildiği zaman bin aydan, bir ömürden daha hayırlı bir gece. Bu gece, Yüce Rabbimizin inayetiyle meleklerin, Cebrail (a.s.) yeryüzüne indiği bir gece. Bu gece Kur’an-ı Kerimin doğum günü. Bu gece, Kur’an-ı Kerim’in gönlümüze, dünyamıza, âleme doğduğu bir gece. Bu gece, Rahmet-i İlahiye tecelli etti. Bu gecede Âlemlere rahmet olarak gönderilene Hz. Muhammed Mustafa’ya (s.a.s.) Peygamberlik vazifesi verildi. Bu geceye, Hak (c.c.), Kadir Gecesi dedi. Bu gece, Kur’an gecesi. Bu gece, bağışlanma gecesi. Bu gece, bir ömre bedel ibadetlerle Rabbimize yönelme gecesi.
Yüce Allah’ın kullarına ikramının bol olduğu, günahkar olanların affa uğrayabilecekleri, hatalarından kurtulmak isteyenleri bu hatalarını affettirebilecekleri bir zaman dilimine mübarek kadir gecesine kavuşmuş bulunmaktayız. Ramazan ayının gönüllerimize serpmiş olduğu ferahlığın doruğa çıkmaya başladığı bir geceye ulaştık Elhamdülillah. Bu feyizli, bereketli, bin aydan daha hayırlı bir geceye bizleri eriştirdiğinden dolayı Yüce Rabbimize hamd-ü senada bulunuyor, O’nun Habibine, Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.s.)’e salat ve selamda bulunuyoruz.
Sözlükte kadir (kadr) kelimesi “hüküm, şeref, güç, yücelik” gibi anlamlara gelir. Dini literatürde ise, “Leyletü’l-Kadr” şeklinde Kur’an-ı Kerim’in indirildiği gecenin adı olarak kullanılır. Aynı adı taşıyan 97. sure bu gecenin fazileti hakkında nazil olmuştur.(1) Bu gece kendisinin önemine binaen hakkında bir süre indirilen bir gecedir.
Kadir gecesinin ne olduğunu, ne anlama geldiğini, bu gecede hangi önemli olayların cereyan ettiğini, hayatın, hayatımızın nasıl değişikliklere uğrayacağını ve daha nice sırrına vakıf olamadığımız hususları Yüce Allah (c.c.) Kur’an-ı Kerimde şöyle buyurmaktadır.
إِنَّا أَنزَلْنَاهُ فِي لَيْلَةِ الْقَدْرِ {} وَمَا أَدْرَاكَ مَا لَيْلَةُ الْقَدْرِ {} لَيْلَةُ الْقَدْرِ خَيْرٌ مِّنْ أَلْفِ شَهْرٍ {} تَنَزَّلُ الْمَلَائِكَةُ وَالرُّوحُ فِيهَا بِإِذْنِ رَبِّهِم مِّن كُلِّ أَمْرٍ {} سَلَامٌ هِيَ حَتَّى مَطْلَعِ الْفَجْرِ {}
“Şüphesiz, biz onu (Kur’an’ı) Kadir gecesinde indirdik. Kadir gecesinin ne olduğunu sen ne bileceksin! Kadir gecesi bin aydan daha hayırlıdır. Melekler ve Ruh (Cebrail) o gecede, Rablerinin izniyle her türlü iş için iner de iner. O gece, tan yerinin ağarmasına kadar bir esenliktir.”(2)
Kadir gecesinin zamanı ile ilgili hadislerde Efendimiz şöyle buyurmaktadır. "Kadirgecesiniramazan'ınsonongünündekitekgecelerdearayın!"(3) "Kadir gecesini ramazanın son on günü içinde arayınız!"(4), "Kadir gecesi ile ilgili rüyalarınızın, ramazanın son yedi gecesi üzerinde toplandığını görüyorum. O halde Kadir gecesini arayan onu ramazanın son yedi gecesinde arasın!"(5) Konu ile ilgili rivayetler arasında; Kadir gecesinin, Ramazanın son on gününde, sayıları tek olan gecelerin içinde ve bu tek sayılı gecelerden de 27. gecede olduğu rivayeti tercih edilmiş ve asırlardan beri müminlerce kutlana gelmiştir.
Kadir gecesini önemli kılan en temel faktör Yüce Rabbimizin bizlere bildirdiği üzere, Kur’an-ı Kerim’in kendisinde indirilmeye başlanmasıdır. Kur’an-ı Kerim son ilahi mesajdır. İnsanlığı yanlıştan doğruya ulaştıran, dünya ve ahiret huzuru sağlayan son kutsal kitaptır. Allah’ın insanlık için merhametinin nişanıdır. Kur’an-ı Kerim bir geceyi bin aydan daha hayırlı kılmaktadır. Yüce Allah Kuran-ı Kerim’in indirilmeye başlandığı geceyi mübarek olduğunu sizlere şöyle bildirmektedir.
حم {} وَالْكِتَابِ الْمُبِينِ {} إِنَّا أَنزَلْنَاهُ فِي لَيْلَةٍ مُّبَارَكَةٍ إِنَّا كُنَّا مُنذِرِينَ
“Hâ Mîm. Apaçık olan Kitab’a andolsun ki, biz onu mübârek bir gecede indirdik. Şüphesiz biz insanları uyarmaktayız.”(6) Ayetten anlayacağımız üzere Kadir gecesi mübarek bir gecedir. Çünkü içinde kıymeti çok büyük olan Kur’an-ı Kerim indirilmiştir.
Ramazan ayı için on bir ayın sultanı dememizdeki asıl hikmet Kur’an-ı Kerimin içinde indirildiği ay olmasıdır. Bu ayda indirilmeye başlamasıyla bu aya verilen kıymet artmış ve bu ayda müminler için oruç emredilmiştir. Bu ayda Sevgili Peygamberimiz (s.a.s.), Cebrail (a.s.) ile Kur’an-ı Kerimi okumuş, mukabelede bulunmuşlardır. Bizlerde bugün bu sünneti mukabele okumak suretiyle gerçekleştirmekteyiz. Nasıl ki, Kur’an bir ayı onbir ayın sultanı yapıyor ise, nasıl ki Kur’an bir geceyi Kadir gecesi olarak bin aydan daha hayırlı yapıyor ise, gönlümüze, benliğimize aktardığımız Kur’an bizleri öyle bir ulvi mertebeye ulaştıracaktır.
Kur’an-ı Kerimin önemini yine Kur’an’dan birkaç ayet aktarmak suretiyle öğrenelim.
الَر كِتَابٌ أَنزَلْنَاهُ إِلَيْكَ لِتُخْرِجَ النَّاسَ مِنَ الظُّلُمَاتِ إِلَى النُّورِ بِإِذْنِ رَبِّهِمْ إِلَى صِرَاطِ الْعَزِيزِ الْحَمِيدِ
“Elif. Lâm. Râ. (Bu Kur'an), Rablerinin izniyle insanları karanlıklardan aydınlığa, yani her şeye galip (ve) övgüye lâyık olan Allah'ın yoluna çıkarman için sana indirdiğimiz bir kitaptır”(7).
يَا أَيُّهَا النَّاسُ قَدْ جَاءتْكُم مَّوْعِظَةٌ مِّن رَّبِّكُمْ وَشِفَاء لِّمَا فِي الصُّدُورِ وَهُدًى وَرَحْمَةٌ لِّلْمُؤْمِنِينَ
“Ey insanlar! Size Rabbinizden bir öğüt, gönüllerdekine bir şifa, müminler için bir hidayet ve rahmet gelmiştir.”(8)
الم ذَلِكَ الْكِتَابُ لاَ رَيْبَ فِيهِ هُدًى لِّلْمُتَّقِينَ
“Elif Lam Mim. Bu, kendisinde şüphe olmayan kitaptır. Allah’a karşı gelmekten sakınanlar için yol göstericidir.”(9)
Sevgili Peygamberimizden Kadir gecesinin ihya edilmesi neticesinde elde edilecek mükafat bizlere şöyle müjdelenmektedir.
مَنْ قام لَيْلَةَ القَدْرِ إِيماناً واحْتِسَاباً ، غُفِر لَهُ ما تقدَّم مِنْ ذنْبِهِ
“Faziletine inanarak ve karşılığını Allah'tan bekleyerek Kadir gecesini değerlendiren kişinin geçmiş günahları bağışlanır.”(10) Sevgili Peygamberimiz, Ramazanın son on gününde, her zamankinden daha fazla ibadet eder, aile fertlerini de ibadet için uyandırırdı.(11)
Ayet-i kerimelerin ve hadis-i şeriflerin ışığında Kadir gecesi ile ilgili şu hususların ön plana çıktığını görmekteyiz.
1.Bu gecede Kur’an indirilmeye başlanmıştır.
2.Bu gece Alemlere rahmet olarak gönderilen Peygamber Efendimizin (s.a.s.) Peygamberlik vazifesinin başladığı bir gece.
3.Bu gece Kur’an ve insan buluşmasının ilk yaşandığı bir gece.
4.Kadir gecesinde insan ile buluşan Kur’an’ın ilk ayetleri ise “oku”dur. Kur’an-ı, Peygamberimizi, hayatı, alemi, kendimizi okumalı, Rabbimize yönelmeliyiz.
2.Kadir gecesini Ramazan ayının son on gününde aramalıyız.
3.Ramazan ayının son on günü geldiğinde diğer zamanlarda yapmış olduğumuz ibadetleri biraz daha artırmalıyız.
4.Bu gece içerisinde kadir gecesi bulunmayan bin aydan daha hayırlıdır.
5.Bu gece Cebrail (a.s.) ve melekler Allah’ın izniyle her türlü iş için dünya semasına inerler.
6.Bu gece tan yerinin aydınlanmasına kadar esenliktir.
7.Kadir gecesinin farkında olan, ihya eden insan için bağışlanma, esenlik, dünyevi ve uhrevi birçok güzellikler mevcuttur.
8.Kandil geceleri birlik ve beraberliğimiz için birer ganimettir. Bu gecelerde birbirlerimizi unutmamalı, hayır ve duada bulunmalıyız.
Ramazan ayında ve özellikle kadir gecesinde, Tövbe ve istiğfarda bulunalım. Bu gün ve gecelerde Kuran-ı Kerimi bizlerde gönlümüze indirmeliyiz. O’nun manevi feyzinden istifade etmeliyiz. Okumalı, anlamalı ve hayatımıza aktarmalıyız. Peygamber Efendimiz bir hadislerinde şöyle buyurmaktadır.
اقْرَؤُا القُرْآنَ فإِنَّهُ يَأْتي يَوْم القيامةِ شَفِيعاً لأصْحابِهِ
“Kur’an okuyunuz. Çünkü Kur’an, kıyamet gününde kendisini okuyanlara şefaatçi olarak gelecektir”(12)
Bu gecede dua etmek de yapacağımız ibadetlerden olmalıdır. Dua ibadettir. Yapıldığı anda ibadet yapılmış sevabı alınmasının yanı sıra kişinin istekleri Yaratan tarafından kendisine verilir. Hz. Aişe Annemizden bir hadisi aktarmak suretiyle bu gecede nasıl dua edeceğimizi Efendimiz (s.a.s.)’den öğrenelim.
قُلْتُ : يا رَسُولَ اللَّهِ أَرَأَيْتَ إِن عَلِمْتُ أَيَّ لَيْلَةٍ لَيْلَةُ القَدْرِ ما أَقُولُ فيها ؟ قَالَ : « قُولي : اللَّهُمَّ إِنَّكَ عَفُوٌّ تُحِبُّ العفْوَ فاعْفُ عنِّي
Bu gece hakkında Hz. Aişe Validemiz (r.a.) Efendimize şöyle bir soru yöneltmiştir: Ey Allah'ın Resulü! Kadir gecesinin hangi gece olduğunu bilecek olursam, o gece nasıl dua edeyim? diye sordum. "Allahım! Sen çok affedicisin, affetmeyi seversin. Beni bağışla! diye dua et" buyurdu.(13)
Zikir kışa dönmüş kalplerimizi bahara çevirir. Zikir ölmüş ruhlara hayat verir. Bu gecede zikir bizlere güzellikler katacaktır. Tatmin olmayan kalbimizi tatmin edecektir. Bu gecede Rabbimizi zikretmeyi unutmayalım.
Bu gün ve gecelerde mutluluğumuzu paylaşalım, maddiyatımızı paylaşalım. Bizde olanları olmayanla ulaştıralım. Bugünler özellikle Zekatımızı dağıttığımız günler. Bu günler Ramazan Bayramından önce verdiğimiz Sadaka-i Fıtır günleri. Bu günler yardımlaşma günlerimiz. Kadir gecesinde ve gündüzünde bu yardımlaşmayı gerçekleştirirsek, ihtiyaç sahiplerine ihtiyaçlarını ulaştırabilirsek bu önemli günden daha azami şekilde istifade edebiliriz. İhtiyaç sahiplerinin bir duası ile belki de günahlarımızın affedilmesine vesile olacak, Allah’ın razı olduğu kullar zümresine girmemize yardımcı olacaktır.
Bu günler ve bu gece Kadir gecesi, sadece bize ait bir gece olmamalıdır. Huzur evlerinde bizleri bekleyenler var. Hastanelerde bizleri hasretle bekleyenler var. Çocuk esirgeme kurumlarında başının okşanmasını bekleyen yetimlerimiz, kimsesizlerimiz var. Yapmış olduğu bir hata yüzünden cezaevlerinde, ıslahhanelerde olanlarımız var. Onlara gidelim. Sevgimizi, muhabbetimizi uzatalım. Bu dünyada Sevgiden mahrum olan hiçbir kimse kalmasın bu gece.
Allah merhametlidir merhamet edeni sever. Herkese merhamet edelim. Allah affedicidir affedenleri sever. Affedelim. Küslüğü bir kenara bırakalım artık. Allah şükredenlerin maddi ve maneviyatını çoğaltır, bize iyilik de bulunanlara teşekkür edelim. Allah kusurları bağışlar, hatalarımız için insanlardan özür dileyelim.
Namaz dinin direğidir. Gözümüzün aydınlığıdır. İslam Dininin beş temel şartından biridir. Dünya ve ahiret mutluluğunun anahtarıdır. Kişiyi yanlışlıklara ve hatalara sürüklemeyi önleyen bir ibadettir. Ramazan ayının bizlere vermiş olduğu huşu içerisinde kılmış olduğumuz namazlarımızı kılmaya özen gösterelim. Namazlarımızdan bazıları eksik kalmış olabilir. Bu gecede dinimizin direği olan namazı çoğaltalım. Geçmişte kılamadıklarımızı kılmaya çalışalım. Kötülükten arınmanın yolu namaz iledir. Bu geceden istifade etmek namaz iledir.
Bugün, bu gece bizi aramayanları biz arayalım. Bize gelmeyenlere biz gidelim. Aramızda bulunan küslükleri gidermek için ilk adımı biz atalım. Birbirlerimizin hatalarını bugün silelim, bir tarafa bırakalım. Beraberce Rabbimize yönelelim. Birlik ve beraberliğimizi kenetlendirelim. Aynı Rabbe, aynı Kitaba, aynı Peygambere iman ettiğimizi, aynı kıbleye yöneldiğimizi unutmayalım. Biz Müslüman’ız, biz birbirimizin manevi kardeşleriyiz. Kardeşlerimize karşı merhametli davranalım. Hataları bağışlayalım. Kusurların peşine düşmeyelim. Günahları örtelim. Böyle yapalım ki, bizlere merhamet edilsin, hatalarımız bağışlansın, kusurlarımızın üzeri örtülsün. Hepsinden ötesi Mevla’mız bizden razı olsun, bizi sevsin.
Bu gece müslüman kardeşlerimizin dertleriyle dertlenme gecesi. Bu gece kardeşlerimizin sıkıntılarına çare olma gecesi. Ramazan Bayramına ulaşmaya yaklaştığımız bu gecede bayramı bayram gibi geçiremeyenlere yardım elimizi uzatmakla gecemizi daha güzele ulaştıralım. Yakın akrabalarımızdan, uzak akrabalarımızdan, komşularımızdan ve daha nice insanlardan sıkıntı içerisinde olan kardeşlerimiz var. Afrika'da Somali'de bizim yardımlarımızı bekleyenler var. Yardımlarımızı ihtiyaç sahiplerine ulaştıralım. Kadir gecemizi yardımlarımızla daha anlamlı hale getirelim.
Yüce Rabbim Ramazan ayını, idrak edeceğimiz Kadir gecesini ve nihayetinde kavuşmayı umut ettiğimiz Ramazan Bayramımızı bizlere hayırlı kılsın. Kadir gecesinin ve bu mübarek günlerin hürmetine hatalarımızı, yanlışlarımızı ve günahlarımızı affeylesin. Bayram sabahına hayırlar içerisinde, sevdiklerimizle beraber ulaşmayı güzel bir bayram geçirmeyi bizlere nasip etsin. Bu vesile ile Kadir gecenizi tebrik ediyor, Milletimiz ve tüm İslam âlemi için hayırlar getirmesini Yüce Rabbimden niyaz ediyorum.
Hazreti Muhammed’in Kadir Gecesi nasıl geçerdi?
“Kadir Gecesi bin aydan daha hayırlıdır” (Kadr, 97/3) buyrularak, bu gecenin, içinde Kadir Gecesi bulunmayan bin aydan daha hayırlı ve bereketli olduğu müjdelendi.
“Peygamber Efendimiz, bu kıymetli zaman diliminde ibadet etmiş olmak için, Ramazan'ın son on gününde başka hiçbir zaman olmadığı kadar ibadet eder ve dünyevi işlerden uzaklaşıp mescitte itikafa çekilirdi. Ayrıca biz Müslümanların bu geceyi iyi değerlendirmesini istemiştir. İnanarak ve sevabını Allah’tan umarak Kadir Gecesi’ni ihya eden kimsenin geçmiş günahlarının bağışlanacağı müjdesini vermiştir.”
KADİR GECESİ İBADETLERİ
VE DUALARI NELER?
* Kur'ân–ı Kerim okunmalı;
okuyanlar dinlenmeli; O'na olan sevgi, saygı ve bağlılık duyguları yenilenmeli,
kuvvetlendirilmeli.
* Peygamber Efendimiz (sas)'e
salât ü selâmlar getirilmeli; O'nun şefaatini ümit edip ümmetinden olma şuuru
tazelenmeli.
* Kaza, nafile namazlar
kılınmalı; varsa o geceye ait nakledilen namazlar, onlar da ayrıca kılınabilir;
kandil gecesi, özü itibariyle ibadet ve ibadette ihsan şuuruyla ihya edilmeli.
* Tefekkürde bulunulmalı; “Ben
kimim, nereden geldim, nereye gidiyorum, Allah'ın benden istekleri nelerdir”
gibi konular başta olmak üzere hayatî meselelerde derin düşüncelere girmeli.
* Geçmişin muhasebe ve
murakabesi yapılmalı; ve şimdinin ve geleceğin plân ve programı çizilmeli.
* Günahlara samimi olarak
tevbe ve istiğfar edilmeli; idrak edilen geceyi son fırsat bilerek nedamet ve
inabede bulunulmalı.
* Bol bol zikir, evrad ü
ezkarda bulunulmalı.
* Mü'minlerle helalleşilmeli;
onlarla irtibatımız cihetinden rızaları alınmalı.
* Küs ve dargın olanlar
barıştırılmalı; gönüller alınmalı; kederli yüzler güldürülmeli.
* Kişi kendine ve diğer mü'min
kardeşlerine hattâ isim zikrederek dualar etmeli.
* Üzerimizde hakları olanlar
aranıp sorulmalı; vefa ve kadirşinaslık ahlâkı yerine getirilmeli.
* Yoksul, kimsesiz, öksüz,
yetim, hasta, sakat, yaşlı olanlar ziyaret edilip, sevgi, şefkat, hürmet,
hediye ve sadakalarla mutlu edilmeli.
* O gece ile ilgili âyetler,
hadîsler ve bunların yorumları ilgili kitaplardan okunmalı.
* Sahabe, ulema ve evliya
türbeleri ziyaret edilmeli; hoşnutlukları alınmalı ve manevî iklimlerinde
vesilelikleriyle Hakk'a niyazda bulunulmalı.
* Vefat etmiş yakınlarımızın,
dostlarımızın ve büyüklerimizin kabirleri ziyaret edilmeli; iman kardeşliğine
ait sadakati yerine getirilmeli.
* Hayattaki manevî
büyüklerimizin, anne ve babamızın, dostlarımızın ve diğer yakınlarımızın
kandilleri kutlanmalı.
Kadir Gecesi’nde tesbih namazı kılınmasının önemi
Tesbih namazı cemaatle kılınan bir nafile namaz değildir. Bu konuda Hz. Peygamberden (s.a.s.) de bir uygulama nakledilmediğinden, tesbih namazının cemaatle değil tek başına kılınması uygun olur.
Kadir Gecesi’ne özel ayet-i kerime
Kadir suresi, Kur’an-ı Kerim’in 97. suresi olmasının yanı sıra, bu özel geceden bahseden ayetlerin yer aldığı sure.
“Biz onu (Kur’an’ı) Kadir Gecesi’nde indirdik. Bilir misin nedir Kadir Gecesi? Kadir Gecesi bin aydan hayırlıdır. O gece melekler ve ruh (Cebrail), rablerinin izniyle her bir iş için iner dururlar. O gece tan yeri ağarıncaya kadar esenlik doludur.”
Ey bu mübarek Ramazan ayında,
Bin aydan daha Hayırlı Olan bu mübarek Kadir Gecesinde bizleri
Bu mabette buluşturan Yüce Mevlâmız!
Biz zayıf, hakir, kulların,
hamdimizi duamızı, tevbemizi, sana
yöneltiyoruz. Sen kabul eyle Allah’ım!
Efendimiz Muhammed Mustafa
(sas) başta olmak üzere bütün Peygamberlerimize sayısız salat ve selam
ediyoruz. Muazzez ruhlarını bizlerden haberdar eyle Allah’ım!
Biz de divanına durduk, ümit
kuşandık, elimizi açtık, boynumuzu büktük, gönlümüzde birikenleri, dilimizde
düğümlenenleri Sana dökmeye geldik. Sana kulluğumuzu arz etmeye, çaresizliğimizi
söylemeye, pişmanlığımızı itiraf etmeye geldik. Bizleri affetmeden geri gönderme. Dua ve niyazlarımızı kabul
eyle. Kadir Gecemizi mübarek eyle Allah’ım!
Sen Allahsın! Sen bizi
merhametinle kucaklamazsan biz kime gideriz?
Bu Gecede Burada da bizi affetmezsen
başka nereye gideriz? Bizleri hüsrana uğrayanlardan eyleme Ya Rabbi!
Bugün bu mekânda
Peygamberlerinin diliyle Sana yakarıyoruz. Onlar Senden ne dilediyse, Senin
evliya kulların, Senin has kulların, Senin salih kulların Senden neler
istediyse, biz de aynılarını Senden istiyoruz. İhsan eyle ya Rabbi! Onlar nasıl
Sana sığındıysa, nelerden kaçıp korunduysa biz de o cürüm ve kötülüklerden sana
sığınıyoruz. Muhafaza eyle Allah’ım!
Rabbimiz!
Elimizdeki nimetlerin kadrini
bilemedik! Cennetini kaybetmiş Hz. Âdem ve Hz. Havva’nın duasıyla yalvarıyoruz
sana.
Nefislerimize zulmettik. Eğer
bizi bağışlamaz ve bize merhamet etmezsen biz, mutlaka hüsrana uğrayacağız.
Bizi zalimlerden, kendine zulmedenlerden ve hüsrana uğrayanlardan eyleme
Allah’ım! (Araf 23)
Rabbimiz!
Dünyaya aldandık, hırs ve
tamahın girdabında boğulduk. İnsanlığı tufandan kurtaran Hz. Nuh’un yakarışıyla
yalvarıyoruz sana:
Bizi hayırlı menzillere
kavuştur, bereketli yerlere konuk eyle Allah’ım! Sen konuk edenlerin en
hayırlısısın. (Müminun 29)
Rabbimiz!
Ailemizi ihmal ettik,
evlatlarımıza vakit ayırmadık. Peygamberlerin atası Hz. İbrahim gibi
yalvarıyoruz sana.
Rabbimiz, bizleri ve
soyumuzdan gelecek çocuklarımızı namazı dosdoğru kılanlardan eyle. Dualarımızı
Kabul eyle Allah’ım! (İbrahim, 14/40)
Rabbimiz,
Gönderdiğin imtihanlar
karşısında sızlandık, isyan ettik. Sabır timsali Hz. Eyyüb gibi dua ediyoruz
sana.
“Şüphesiz ki ben derde
uğradım, sen ise Merhametlilerin en Merhametlisisin!” Bizlere, her türlü
kötülükten, her türlü zarardan, her türlü şerden, her türlü hastalıktan Eyyüp
peygamber gibi güzel kurtuluş nasip eyle Allah’ım! (Enbiya 21/83)
Rabbimiz,
Gücümüz tükendi, Muhammed
ümmetinin hüznü, kederi, sıkıntısı haddini aştı. Yusuf’unun hasretinden
gözlerini kaybeden Hz. Yakup’un dualarıyla niyaz ediyoruz sana.
“Ben kederimi ve hüznümü
sadece Allah’a arz ederim. Sizin bilmediğiniz şeyleri ben Allah’ın öğretmesiyle
bilirim.” Sen ümmeti elemden ve zulümden kurtar Allah’ım! (Yusuf 12/86)
Rabbimiz,
Kendimize yabancılaştık,
iffetin kıymetini, önemini anlayamadık, anlatamadık. Güzelliğin ve iffetin
timsali Hz. Yusuf’un yakarışlarıyla yalvarıyoruz sana;
“(Ya Rabbi) Müslüman olarak
ruhumuzu teslim etmeyi bana lütfeyle. Beni salih kullarının zümresine ilhak
eyle” (Yusuf 12/101)
Rabbimiz,
Zulme seyirci olduk, mazluma
hak ettiği desteği veremedik. Haksızlık karşısında zor durumda kalan Hz. Musa
gibi yalvarıyoruz sana:
“Rabbim! Bana verdiğin
nimetle asla suçlulara arka çıkmayacağım” Bizlere öyle nimetler ver ki, bu nimetler
sayesinde hiçbir zaman mücrimlere destek olmayalım, onlarla aynı safta yer
almayalım Allah’ım! ( Kasas 28/17)
Rabbimiz,
Malımızı, makamımızı, her
türlü imkanımızı Senin rızana uygun bir biçimde kullanamadık. Verdiğin güç ve
kudreti karıncaları dahi ezmeden kullanan Hz. Süleyman’ın dualarıyla
yalvarıyoruz sana:
“Ey Rabbim! Bana ve
anne-babama verdiğin nimetlere şükretmeye ve razı olacağın salih ameller
işlemeye beni sevk et ve beni rahmetinle salih kullarının arasına dahil eyle!”
(Neml, 27/19)
Rabbimiz,
Cimriliğin, bencilliğin,
çıkarcılığın karanlığında kaybolduk. Hz. Yunus’un karanlıklardan aydınlığa
çıkışına vesile olan duasıyla yalvarıyoruz sana:
Senden başka ilah yoktur, sen
yücesin ey Rabbimiz. Gerçekten bizler kendimize zulmettik. Bizleri affeyle
Allah’ım! (Enbiya 21/87)
Rabbimiz,
Rızkına karşı nankörlük
ettik, verdiğine rıza göstermedik, kısmetimizi kabullenmedik. Kelimetullah Hz.
İsa gibi yalvarıyoruz sana:
“Ey Allah’ım! Ey Rabbimiz!
Bize gökten engin bir rızık indir ki; önce gelenlerimize ve sonradan
geleceklerimize bir bayram ve senden gelen bir mucize olsun. Bizi rızıklandır.
Sen rızıklandıranların en hayırlısısın” (Maide 5/114)
Rabbimiz,
Habib-i Edibin, Resûl-i Ekrem
Efendimiz Muhammed Mustafa’nın miraçtan hediye olarak getirdiği dualarla
yalvarıyoruz sana:
“Rabbimiz! Eğer unutur, ya da
yanılırsak bizi sorumlu tutma! (Bakara 2/286)
Rabbimiz! Bize, bizden
öncekilere yüklediğin gibi ağır yükler yükleme. (Bakara 2/286)
Rabbimiz! Bize
taşıyamayacağımız şeyleri de yükleme! (Bakara 2/286)
Bizi affet, bizi bağışla,
bize acı! Sen bizim Mevlâ’mızsın. Kâfirler topluluğuna karşı bize yardım eyle
Allah’ım!” (Bakara 2/286)
İlâhi Ya Rabbi!
Ya Rabbi!
Kur’an-ı Kerim’inde
“Müminler, ancak kardeştir” buyuruyorsun. Habibin Muhammed Mustafa bizlerden
“Kardeşlerim” diyerek özlemle söz ediyor. Ne yazık ki bizler, zihinleri bir,
yürekleri bir, gayeleri bir, sevgileri bir, hüzünleri bir, kederleri bir,
acıları bir kardeşler topluluğu olamadık. İtiraf ediyoruz. Sen bizleri bağışla
Allah’ım!
Biz her vesileyle besmele
çektik, her işimize Rahman ve Rahîm isimlerini başlangıç eyledik, lâkin
işlerimizi adalet, hakkaniyet, merhamet ve şefkatle icra edemedik.
Birbirimizden merhameti esirgedik. Hoyratlaştık. İtiraf ediyoruz. Bizlere
affınla muamele eyle Allah’ım!
Allah’ım!
Kendimiz için istediğimizi
mümin kardeşimiz için isteyemedik. Haset ettik. Gıybet ve iftiraya bulaştık.
Kul hakkına girdik. Kardeşimizden hoşgörüyü dahi esirgedik. İtiraf ediyoruz.
Bizleri affeyle Allah’ım!
Ya Rabbe’l-Âlemin!
Namaz için kalkan ellerimiz bir daha asla şiddete
ve kötülüğe kalkmasın. Camiye gelen ayaklarımız hayra, hep doğruya ve iyiye
adım atsın. Allah diyen dillerimiz artık haktan başkasını söylemesin. Dualar,
zikirler ve Kur’an tilaveti ile çınlayan kulaklarımız günah ve çirkin sözlere
kapansın. Ayetlerini gören gözlerimiz
artık harama bakmasın. Müslüman olarak yarattığı gibi, Müslüman olarak kalmayı,
Müslüman’ca yaşamayı ve Müslüman olarak ölmeyi bizlere ve nesillerimize nasip
eyle Allah’ım!
Rabbimiz!
Hiç günah işlememiş, masum
yavrularımızla Mabede geldik. Hayatının
baharını yaşayan gençlerimizle Camiye geldik. Ellerine dünyanın çamuru
bulaşmamış, yüreklerine dünyanın pası sinmemiş gençlerimizin hürmetine bizleri
affeyle Allah’ım!
Beli bükülmüş, rükua varmış,
pir-i fani olmuş ihtiyarlarımızla huzuruna geldik. Aralarında bulunan hasta
kullarının ah-u eninleriyle yalvarıyoruz sana. Onların hatırına bizleri affeyle
Allah’ım!
Rahman isminin tecelligâhı,
Rahim sırrının şahitleri kadınlarımızla Mabede
geldik. Bastığı yere cenneti taşıyan, kucağında şefkati, duasında
bereketi büyüten annelerimizin hatırına bağışla bizi Allah’ım!
Çocuklarımızı ve gençlerimizi
günü birlik heveslere boğanlara fırsat verme. Kızlarımızı ve oğullarımızı
insafsız ve iz’ansız, ölçüsüz ve dengesiz, meyvesiz ve faydasız sanal
tutkuların ağına düşürme Allah’ım!
Ey esirgemesi ve bağışlaması
bol Rabbimiz!
Eşimizi sen bağışla Allah’ım!
Şu imtihan dünyasında bize olan desteğini, ruhumuzu huzura kavuşturan can
yoldaşlığını, yuvamıza verdiği emeği sen hesapsız ödüllendir Allah’ım!
Anne babamıza sen merhamet
eyle Allah’ım! Onlar bize küçüklüğümüzde nasıl kol kanat gerdiyse sen de onları
öylece koruyup rahmet gölgende barındır.
Günahlarını affeyle,
kusurlarını setreyle. Yaşayanlara hüsn-i hatime nasip eyle, ahirete göçenleri
cennet bahçelerinde ağırla.
Hocalarımızı, üzerimizde
emeği ve hakkı olan büyüklerimizi, akrabalarımızı, komşularımızı, dostlarımızı,
arkadaşlarımızı burada tek tek anıyoruz. Sen onları bağışla Allah’ım! Hepsinden
hoşnut ve razı ol, hepsini sevgine ve muhabbetine mazhar eyle Allah’ım!
Ya Rabbi!
Bizler bu kutlu iklimde
senden yurdumuz için de hayırlar niyaz ediyoruz. Aziz milletimizi derin
acılardan, ağır imtihanlardan, onulmaz yaralardan Sen muhafaza eyle.
Birliğimize ve dirliğimize göz dikenlere, izzetimize ve şerefimize kurşun
sıkmaya çalışanlara Sen fırsat verme Allah’ım. Dinimizin, devletimizin,
milletimizin bekasını sarsacak her türlü dâhili ve harici fitnelerden,
fesatlardan bizleri halas eyle. Kötü niyetlilere fırsat verme Allah’ım.
Şehitlerimizi rahmetinle
kucakla, bizleri onlarla cennetinde cem eyle Ya Rabbi. Geride kalanlarına sabır
ve metanet ihsan eyle. Gazilerimize acil şifalar ver. Kahraman askerimizi ve
polisimizi her daim muzaffer eyle Allah’ım.
Bizleri Kur’an’ın hakkını
verenlerden, Kitap’ın tarafını tutanlardan eyle Allah’ım! Peygamber Efendimizin
(sas) safında duranlardan eyle
Yüce Kur’an’ın hürmetine,
Kabe’nin hürmetine, Resûlü’nün hürmetine Bu Kadir gecesinde
sana yalvaran diller hürmetine İslâm coğrafyasında akan kan ve
gözyaşlarının durmasını, bütün kardeşlerimizin huzur ve güven içinde nice
bayramlara ulaşmalarını Sen nasip eyle Allah’ım!
Ya Rabbi!
Ramazan Ayında kılınan
Teravih namazları, tuttuğumuz oruçları, verilen sadakaları, okunan Kur’an-ı
Kerimleri, hatm-i şerifleri ve kelime-i tevhitleri; yapılan tavafları,
zikirleri, tesbihatı, dua ve niyazları, va’z u nasihatleri ve getirilen salât ü
selâmları yüce katında en güzel şekliyle kabul eyle Allah’ım!
Bunlardan hâsıl olan ecir ve
sevâbı;
Öncelikle Sevgili
Peygamberimiz, Muhammed Mustafa (sas)’nın aziz, latif rûhuna hediye eyledik,
vâsıl eyle Allah’ım!
Diğer bütün peygamberlerin,
ehli beytin, ezvâc-ı tâhirâtın, ashâb-ı kiramın, tabiinin, tebe-i tâbiinin, âlimlerin,
salihlerin, şehitlerin, ahirete göç eden gaziler ile bütün ehl-i imanın
ruhlarına hediye eyledik. Kendilerini haberdar eyle Allah’ım!
Bu mübarek Kadir Gecesinde
Amin bu duaya “amin” “amin” diyen
bütün kardeşlerimizin cümle
geçmişlerinin ruhlarına da hediye ediyoruz, onları da hissedar eyle Allah’ım!
Hayatı tattık. Şüphesiz her
canlı gibi ölümü biz de tadacağız. Ecel kapımızı çaldığında Kelime-i şahadet ki
buyurun
(اشهد ان لااله الاالله واشهد ان محمدا عبده ورسوله)
velhamdülillahi rabbil alemin lillahi tealel fatiha.
DUHAN
KADİR SURESİ
ZUHRUF: 1-10